Mina förändringar

Jag nämnde i mitt inlägg om hur man upprätthåller sina nyårslöften att jag redan har några mål för året. Ett av dessa mål satte jag förra sommaren, det är att jag vill få fram mina magrutor till den här sommaren. Då kändes det väldigt avlägset och långt borta, men med tanke på hur bra det gått för mig under hösten så känner jag att mitt mål inte är orealistiskt. Det är tufft, men inte omöjligt. Jag skulle kunna få fram dem ganska snabbt om jag verkligen lät bli allt onyttigt och inte gottade mig så ofta och trappade upp träningen ett steg till. Men jag är inte sådan, jag vill göra en förändring som är hållbar, som jag känner att jag kommer att klara av att hålla hela livet. 
 
Folk har börjat fråga vad jag gjort för att gå ner i vikt, så mycket på ganska kort tid ändå. Det är en svår fråga att svara kort på, men jag ska försöka sammanfatta mitt vinnande koncept ;) Jag kommer inte att skriva ut exakt hur mycket jag äter eller så eftersom det här med kost är högst individuellt och jag vill inte att någon kopierar rakt av eftersom det gäller att utgå från sig själv! 
 
Det första jag gjorde var att börja räkna kalorier. Jag använde mig utav Shape up club (det finns både en hemsida som jag använde i början innan jag skaffe mig iphonen då skaffade jag appen). På denna sida för du in din kroppsvikt, längd och hur mycket du rör dig om dagen och hur mycket du vill väga. Den räknar då ut hur mycket kalorier du behöver per dag för att kunna nå eller upprätthålla din ideal vikt. Du kan även föra in din träning och se hur många kalorier du gör av med under olika aktiviteter. 
 
När jag började föra in mina måltider så märkte jag ganska snabbt att kolhydrater innehåller ganska mycket kcal samtidigt som det inte höll mig mätt och om jag skulle äta samma mängd som innan skulle jag få gå hungrig om dagarna eftersom mitt kalorimål var uppnått vid lunch. Därför drog jag ner på kolhydrater och ökade protein intaget. Protein innehåller mindre kcal och håller en mätt längre. Jag äter alltså inte efter lchf utan har bara dragit ner på kolhydrats intaget. Jag vill kunna äta allt, jag tror inte på att utesluta grejer utan på att hitta en balans. Jag passar t.ex. på att äta kolhydrater innan en fotbollsmatch för då vet jag att jag kommer att använda upp alla energin, eller innan ett konditionspass, det är ju så gott med lasagne, köttbullar med makaroner eller pasta och skinksås! 
 
Jag håller mig till att försöka äta godis endast på helgen och kanske inte varje helg (dock varit dålig på det där med inte varje helg nu vid jul och nyår). Allt handlar i grund och botten om kalorier in och kalorier ut, sen är det inte så simpelt, men genom att jag skaffade mig en medvetenhet om hur mycket kalorier som jag stoppade i mig och hur mycket som jag gör av med så har jag lyckats gå ner i vikt. Det är små förändringar som gett stora resultat.
 
Jag vill dock poängtera att det är viktigt att man inte försöker svälta sig själv eller börjar tävla med sig själv om hur lite kalorier man klarar av att äta under en dag, det gäller att tänka långsiktigt och förstå att det inte är hälsosamt att svälta sig utan att låta det ta tid att göra en förändring, chansen att du kommer att upprätthålla vanan blir då också mycket större! Forskning visar på att det tar ca 6 månader att skapa en ny vana, så tänk långsiktigt. Jag hade innan bara hört skräckhistorier om kaloriräkning och att det gör en galen och att det bara slutar i anorexia, dessa risker finns säkert, men jag vill säga att för mig har det fungerat och jag har inte blivit galen. Jag äter en bulle eller godis om jag vill utan att få dålig samvete, jag bestämer över min kropp och jag har tagit kontrollen över vad jag äter och det är det som är den stora skillnaden. Medvetenheten om vad jag faktiskt stoppar i mig. Kaloriräkning kanske inte passar alla, men det har passat mig. 
 
Jag har nu lagt upp en plan för att få fram magrutorna till sommaren och det ska bli spänande att se om jag lyckas, känner mig så otroligt motiverad för detta!
  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.