Hälsotrendens baksida

Kom in på det här inlägget via den här bloggen och det fick mig att fundera lite. Ortorexi, en tror jag allt vanligare sjukdom i vårt samhälle, den extrema hälostrenden som slagit ner med träningshetsen i spettsen är säkerligen en bidragande faktor. Känner blandade känslor för det här med hälsotrenden, kan tycka att det är bra att det är mer fokus på träning och hälsa med tanke på att allt fler blir överviktiga och folkhälsan allt sämre, men jag tycker inte att det behöver bli en hets. Det ska tävlas om vem som tränar mest och äter hälsosammast det tycker jag inte om. Tyvärr så är det kanske inte dem som behöver lyssna till hälsotrenden och anamma den som gör det, vilket också bidrar till att det blir så fel. Träning ska vara förknippat med glädje och postitiva känslor inte tvång och ångest. 
Jag tränar mycket och det står jag för, men jag har alltid minst en vilodag varje vecka. Och min kosthållning är inte speciellt strikt hälsosam, nej här kan det slinka ner en bulle eller godis lite då och då och en pizza eller en hamburgare om jag så känner för det. Det gäller att se till helheten och inte snöa in sig på en bulle eller en träning hit eller dit.  Att träna så mycket som jag gör passar inte alla, inte många alls skulle jag nog säga, jag älskar att träna och det är min hobby, min livsstil. Men för mig är det viktigt att det är roligt att träna, jag kan missa träningar och har jag inte lust att träna så kan jag skippa att träna, men om jag inte får träna under en längre tid så mår jag dåligt för jag vet hur bra min kropp mår utav att röra på sig. Det man ska veta är att jag lyssnar alltid till min kropp och låter kroppen bestämma. Min kropp och själ mår bra av träning och därför tränar jag så mycket som jag gör, men förnuftet och helhetsbilden försöker jag alltid se till, det gäller att inte glömma bort sig själv och låta andra styra vad jag gör, inte låta träningsbilder och kommentarer av andra trigga mig till att träna lite till och äta ännu nyttigare. Det är inte lätt, men här kan vi hjälpa varandra, inte skapa en tävling av allt utan förespråka träning och hälsa med förnuft. 
 
Det jag tycker är viktigt är inte om du tränar en, tre, fem eller sju gånger i veckan, det viktiga tycker jag är att man gör något och försöker vara fysiskt aktiv, försöker röra på sig och tar hand om sin kropp, men även själen. Vi lever bara en gång och varför inte sattsa på att ta hand om den kropp och själ vi fått , både  fysiskt och psykiskt, så att vi får ett långt liv där vi orkar vara med och mår bra hela vägen och inte behöver leva i sjukdomar och ohälsa som vi kan förhindra. Jag vill att alla ska få ut så mycket som möjligt av livet, kunna njuta av naturen, vänner och familj så länge som möjligt, det är det jag vill inspirera till och inte till någon hets om att leva det hälsosammaste livet och träna flest gånger i veckan. Det går att leva med det goda onyttiga tillsammans med det goda nyttiga om man lyssnar till sin kropp, själ och sitt sunda förnuft, det är vad jag tror på, vill inspirera till och förespråkar. 
Träning ska ge härliga känslor och inte ångest kom ihåg det ! 

6 reaktioner på ”Hälsotrendens baksida

  1. Ja, det är alltid kroppen som bestämmer. Men det är inte så lätt att lyssna på den, men ett måste. I början när jag tränade hårt fick jag en del små skador då var det bara att ta det lite lugnare. Bra och sunda tankar från dig , träna på och må bra.
    Owe H.

  2. Tack för dina kloka ord, det är helt rätt att man inte ska gräva ner sig. Du skriver många kloka saker om kroppen och själen. Jag brukar inte få ångest med maten, blir besviken på mig själv för att jag inte kan stå emot när jag vill.
    Det ska gå att ha en bra filosofi kring detta! Det gäller nog bara att hitta balansen i livet, jag tror det är det svåraste..

    1. Jag tror absolut att det går att ha en bra filosofi, man får väga allting och försöka värdera sina handlingar innan man tar ett beslut, se till helheten och den stora bilden och inte bara till just idag. Att lyssna på kroppen, men också själen, vad mår jag bra utav och hur vill jag leva både kring kost och träning :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.