Våga göra övningarna långsamt

Hur noga ska en va med tekniken när en tränar? Det är en fråga som jag brukar ställa mig väldigt ofta och som jag balanserar kring varje dag i mitt yrke, men även i egen träning. Jag är väldigt noga, bromsar och håller tillbaka. För är det inte så att det stressas igenom en otroligt massa övningar. Speciellt om en övning är jobbig märker jag att mina kunder försöker göra övningen så fort som möjligt oavsett om vi jobbar i tidsintervaller eller antal.

Våga göra övningar långsamt

När en övning känns tung, speciellt magövningar så flyger armar och ben i ett allt högre tempo. Det innebär inte att övningen kommer ge mer, snarare tvärtom. Prova göra exempelvis liggande magcykling i ett långsamt tempo. Jobba sakta och kontrollerat ut arm och ben i en diagonal rörelse så långt som du kan bibehålla en naturlig svank mot golvet. Om du känner att svanken börjar släppa från golvet så vänd tillbaka i rörelsen och upprepa på andra sidan. Hur känns det att göra den övningen långsamt i ett kontrollerat tempo? Min erfarenhet är att det känns mer och framförallt på rätt ställe. När jag stressar igenom övningen känner jag inte lika tydligt när svanken släpper efter och istället känner jag efter en stund att det börjar dra i ländryggen istället för magen. Det är smärta och kramp i ländryggen som får mig att bromsa i övningen och inte att magmusklerna är trötta. Känner du igen dig?

Magcykling, jobba ihop armbåge – knä och sträck samtidigt ut motsatt ben diagonalt. (älskade Katten i bakgrunden som alltid ville vara med när en var i trädgården, lämnade oss förra sommaren…)

Vad är syftet med träningen?

Jag tycker att en ska ha en fundering kring vad är syftet med ens övning, ha klart för dig vilka muskler som tränas i övningen och fokusera på att ha kontroll i dessa muskler. Du kommer märka resultat av din träning väldigt snabbt om du sänker tempot och fokuserar på kontroll. Det kommer även innebära att du kommer kunna höja tempot på övningen eftersom du klarar av att bibehålla kontrollen trotts ett högre tempo. Idag ska mycket göras så snabbt som möjligt och även i träningen. Jag älskar högintensiv träning och tycker det är kul att det blivit så stort och populärt, men tyvärr ser jag också konsekvenserna av att när tempot höjs så slarvas det med tekniken. Dels är det en hög skaderisk, men om en hela tiden gör övningarna med fel teknik blir det lätt att en alltid kopplar in sina starkaste muskler för att kompensera och på så vis inte får ut så mycket av träningen som en skulle kunna få. En riskerar även att skapa obalans i kroppen då en alltid tränar sina starkaste muskler istället för att jobba med helheten.

Våga utmana med kontroll

Vissa ser på detta som något tråkigt (gjorde jag också tidigare). Träna långsamt, varför ska en det? Det gör mig inte svettig. Det var min tanke och åsikt för några år sen. Nu vet jag att jag blir visst svettig om jag jobbar långsamt, det är otroligt tungt att jobba långsamt och kontrollerat och jag kanske inte blir flåsig, men jag blir trött i musklerna och det är träning. Träning måste inte alltid innebära flås. Vi som kommer från konditionsidrotter speciellt tror jag behöver jobba mer med denna del. Och vill en ha flås, så kan en ju lägga in några långsamma övningar i ett löppass, efter ett löppass eller annan flåsträning. En kan ju även lägga in flåsövningar mellan styrkeövningarna om det är svårt att motivera att det är träning om flåset inte har fått utmanas rejält. Så dagens utmaning är våga träna långsamt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.