Skapa motivation till hälsosamma vanor

Många tror att motivation är något som bara kommer av sig själv och är allt som behövs för att skapa hälsosamma vanor. Men riktigt så enkelt är det inte. Motivation kommer och går. Men vi kan skapa en motiverande miljö som gör att motivationen inte är så långt borta. Denna miljö gör att det blir lättare att bibehålla sina goda vanor.

Skapa din egen motivation

Borstar du tänderna varje dag? Om du gör det så är det troligtvis inte en vana som du alltid ser fram emot? Inte så att du går och längtar hela dagen till kvällsborstningen. Men det är en rutin, en vana som går nästan på autopilot. Du kan även skapa sådana vanor kring din träning, kost och sömn. Du kanske inte alltid kommer längta efter din vana, men det kommer lämna en go känsla i kroppen efteråt precis som tandborstningen lämnar en fräsch och härlig känsla i munnen.

Det vi dock behöver veta om när vi går in i detta är att skapa nya vanor skaver. Du kommer stöta på motstånd. Det kommer inte bara komma av sig själv. Utan det handlar om att medvetandegöra sitt egna beteendemönster idag. Samtidigt som du aktivt tar beslut som tar dig mot att skapa en ny vana.

Vad är fördelen med att ha vanor?

Genom att skapa hållbara vanor kring dina hälsosamma val så skapar du också mer tid och ork till annat. Att ta beslut kräver tankeverksamhet, det kräver ansträngning och planering. Därför kommer det skava till en början att skapa en ny vana. Men när vanan sitter där så ger den tillbaka dubbelt upp framförallt när det är en hälsosam vana då du inte bara lämnas med en bra känsla efteråt utan även gör en vinst i framtiden i ditt framtida mående.

Kombinera din vana med något belönande

Om du exempelvis endast lyssnar på din favoritpodd eller ljudbok när du promenerar eller springer. Eller att du endast får titta på din favoritserie, youtubekanal när du är på konditionsmaskinen? Viktigt här är att det redan är en vana för dig att lyssna eller titta på programmet. Om du bygger på en hälsosam vana på en annan redan etablerad vana så rullar du enkelt på positiva kickar från den redan etablerade vanan på din nya vana. Positiva känslor gör att den nya vanan inte känns lika betungande utan kan snabbt bli något vi ser fram emot eftersom vi redan känner igen belöningen vi får av den andra vanan.

Skapa en spellista med peppmusik

Du har säkerligen en musiksmak som alltid får dig på bra humör? Skapa en spellista med låtar dom du får positiva känslor från. Varje gång du tränar ska du spela denna lista. Du förknippar ju redan denna musik med något positivt och vår hjärna är ganska lättlurad. Hjärnan kommer få positiva kickar under träningen från musiken och kommer då förknippa träning som något positivt efter ett tag. Ett bra knep om du har en negativ relation till träning idag.

Agera som personen med dina önskvärda vanor

Denna behöver du göra i två steg. Först behöver du bli medveten om din nuvarande vana. Därefter när du är på väg att göra utifrån gammal vana bryta mönstret genom att ställa dig själv frågan: Hur skulle en hälsosam person agera här? Exempelvis du är trött, stressad och hungrig. Du stannar för att köpa något snabbt, istället för att välja hamburgare, pizza eller annat kalorifyllt stannar du upp och väljer en kycklingtallrik med ris, en sallad eller sushi.

Annat exempel du kliver in i ett trapphus och trycker på hissknappen. När du står där och väntar på hissen kommer du på att ställa dig frågan. Hur skulle en hälsosam person agera nu? Du har inget tungt att bära, så du vänder mot trappen och går upp.

Genom att bli medveten om dina idag invanda beteenden är det också lättare att ändra dessa. Vill du vara en hälsosam person som tar aktiva val? Då behöver du ställa dig själv frågan hur är en aktiv person enligt dig? Vilka hälsosamma val gör en sådan person som jag inte gör idag?

Vilka knep använder du idag?

Använder du några knep idag för att skapa nya vanor? Hur medveten är du om dina vanor idag? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.