Ibland krävs det inte så stora förändringar för att vi ska må lite, lite bättre. Att smyga in hälsosamma vanor i vardagen är något jag brukar jobba med både med mina pt-klienter men även för egen del. Jag tänkte att jag delar med mig av 5 stycken vanor som jag infört i min vardag och som hjälper mig att hålla mig lite hälsosammare än tidigare.
Hålla en bra vätskebalans
Jag är riktigt dålig på att dricka vatten. Det faller sig inte naturligt för mig utom under träning. Vintertid får jag därför väldigt torra läppar och även torra fläckar i ansiktet. Jag har två knep som jag introducerat i min vardag. Det ena är att jag dricker smoothie till frukost. Där inkluderar jag vätska antingen genom vatten eller osötad mandelmjölk beroende på vilken smoothie jag väljer. Jag tycker vatten är gott utom första vakna timmen!
Mitt nyaste knep är att ha en genomskinlig vattenflaska på jobbet som jag numera som rutin fyller på direkt när jag kommer till studion. Mitt mål är att dricka upp flaskan under dagen, det blir inte alltid så men genom att ha vattnet framför mig blir jag påmind om att ta en sipp lite då och då och jag har inte alls lika torra läppar som tidigare vintrar! Tidigare hade jag en vattenflaska som en inte så hur mycket vatten en druckit ur och det gav inte alls samma påminnelse.
En balanserad vätskenivå hjälper kroppen att reglera hungersignaler, balanserar matsmältningen, återfuktar kroppen (hud, hår och naglar) och stabiliserar blodtrycket. Vätskebrist kan leda till sämre koncentrationsförmåga, hungerkänslor, yrsel, huvudvärk, förstoppning och att vi presterar sämre under träning.
Mindre sittande i vardagen
I perioder spenderar jag många timmar vid skrivbordet. Ja, jag har ett aktivt jobb men när jag planerar träningspass, lägger schema, bloggar, marknadsför, bokför, svarar på mejl och så vidare är jag vid datorn. För drygt ett år sen investerade jag i ett höj och sänkbart skrivbord och det är det bästa jag gjort! Jag försöker numera att inte sitta utan stå och det kan vara utmanande, men en kommer in i det efter ett tag.
Några knep jag använder mig av för att stå upp mer i vardagen är:
- Jag börjar alltid dagen med att stå. Jag upplever det svårare att ställa mig upp vid bordet om jag börjat med att sitta. Därför hissar jag alltid upp mitt bord om det är nerhissat innan jag går hem från jobbet så att det faller sig mer naturligt när jag kommer till jobbet på morgonen.
- Av en massagekund fick jag tipset att alltid hissa upp bordet när en går iväg från skrivbordet. Så som vid fika och lunchraster. Något som jag tagit med i min vardag och numera även hissar upp bordet mitt på dagen och inte bara i slutet av dagen. För ja jag hissar ner bordet ibland och sitter. Bland annat när jag äter. Ja jag äter vid skrivbordet (har ett ”matbord” på mitt kontor, men det har bara använts när jag hade praktikant eller haft besök, min kontorsstol är skönare.. haha).
Att sitta still ökar risken för flertalet sjukdomar (källa) så som hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och bukfetma. Stillasittande kan även öka risken för depression och förkorta vår livslängd. Mycket stillasittande påverkar också vår muskelaktivering och leder ofta till korta och stela höftböjare bland annat.
Mer vardagsmotion
Vardagsmotion vet vi alla är bra för oss, men det är inte alltid så lätt att komma upp i det rekommenderade antalet steg per dag. Tro mig jag vet! Jag har inte så stor studio vilket innebär att jag rör mig på en ganska liten yta varje dag vilket inte ger så väldigt många steg. Därför får jag vara kreativ och försöka få in vardagsmotion på andra sätt.
- Går till och från jobbet – jag har cirka 1 km till jobbet vilket är väldigt kort, men för att få in lite mer rörelse väljer jag att gå framför cykel. Om jag har haft en väldigt inaktiv dag tar jag ibland en omväg hem för att få in några extra steg och lite friskluft. Alltid svårt att komma ut igen när en väl kommit hem så här i vintermörkret tycker jag.
- Promenad på lunchen/när lucka finns. Denna tar jag till några gånger i veckan. Inte enbart för vardagsmotionen utan även för att få dagsljus eftersom jag jobbar i en källare utan fönster.
- Parkerar längst bort när jag storhandlar eller handlar över huvud taget. Detta knep går hem hos sambon också speciellt då vi köpte ny bil och han är extra rädd för dörruppslag. Det kanske inte blir så många steg extra men säg att det blir 200 steg extra och vi kör knepet 1,5 gång i veckan då är det ändå 15600 steg på ett år! Många bäckar små.
- Tar trapporna alternativt går i rulltrappan istället för att stå eller ta hiss.
- Går en extra gång istället för att kånka allt i en omgång.
Nyttiga mellanmål lättillgängligt
Det händer då och då att jag plötsligt blir hungrig mellan måltiderna. Och då gäller det att vara förberedd så att en inte riskerar att hamna i en blodsockerdipp och bli sugen på sötsaker. Jag har löst det genom att ha nyttiga och bra mellanmål tillgängligt. Jag har bland annat ALLTID fin crisp på kontoret! Om jag vet att jag har en lång arbetsdag så brukar jag slänga ihop en extra smoothie (äter alltid en till frukost) som jag tar med mig och ställer i kylen (om en inte har kyl kan en hälla i en termos och slänga i en istbit eller två).
Om det händer att jag behöver något i farten så köper jag en Arla kesomellanmål med nötter. Det är smidigt att ha något som en tycker om och vet har bra innehåll då behöver en inte gå runt inne i matbutiken och vela utan kan gå rakt till rätt hylla och handla utan att frestas till en massa annat. Min sambo kokar ägg som han lägger i kylen och kan ta både med till jobbet som mellanmål men även ta av hemma under veckan (jag gillar inte kokta ägg). Det gäller att hitta det som fungerar för en själv och som en tycker är gott. Hemma har jag även alltid bär och frukt i frysen så som blåbär och mango samt nötter i skafferiet. Det bjuder in till enkla lättillgängliga mellanmål/snacks.
Lyssna till kroppen
Det här kan vara ett av mina viktigaste tips. Lyssna till kroppen. Jag älskar att träna, men vissa dagar känner jag verkligen inte för det. Förut kunde jag pressa iväg mig själv ändå i tanken om att det alltid är bra och körde på. Numera så lyssnar jag mer till kroppen och ofta mår jag bättre efter ett träningspass, men jag kanske byter ut det tänkta träningspasset och anpassar efter kroppens signaler. Och det gäller inte bara träning, det gäller även mat, sociala tillställningar och sömn. Den där balansen som det så ofta pratas om är lite lättare att hitta om en börjar lyssna till kroppen. Kroppen skickar ofta signaler till oss både när det är bra och dåligt. Våga lyssna och känna efter. Det kommer få dig att må bättre både fysiskt och psykiskt.