Konsumtionshetsen

Fyra dagar i Ullared och jag reflekterade över konsumtionshetsen. Jag skulle inte må bra av att bo i Ullared, för jag spyr på konsumtionshetsen som råder där. När jag tog min morgonpromenad på fredagen och passerade ingången till Gekås någon minut efter klockan sju så stod folk redan i kö för att handla (Gekås öppnade klockan 8:00) min fråga är varför? Det regnade och var någon ensataka plusgrad och folk står och hänger på dörren för att handla. Inne i butiken kryllade det av folk som var som tokiga och mosade sig fram med överfulla vagnar fyllda med mestadels skräp. Jag kan förstå att man någon gång åker till Ullared och handlar om man exempelvis är en barnfamilj för kläderna är väldigt billiga där, men allt är inte så billigt, det finns en hel del grejer som har samma pris som i vanliga lågprisbutiker, men eftersom det är Gekås så handlar man i alla fall. Många handlar lite extra, istället för att ta en tröja så tar man fyra för det är samma pris för fyra som för en och plötsligt så var det inte så billigt längre. Jag kan inte förstå att folk åker dit för att shoppa för flera tusentals kronor, varje dag var det hur mycket folk som helst, var kommer alla människor ifrån, tusentals männsikor som ska konsumera? Parkeringarna var fyllda och människor trängdes i kampen om billiga grejer som dom egentligen inte behöver och ju fler timmar som spenderars där inne desto lättare dras du med i tron att du kanske kommer behöva några av dom här grejerna för dom är ju så billiga. 
 
Butiken är uppbyggd så att det inte finns någon direkt ”gång” som leder dig genom butiken, väldigt smart för då luras du till att spendera lite mer tid där inne, för du vet inte säkert om du verkligen har sett allt som finns att erbjudas i butiken och i letandet av något så kan du komma att passera sånt som du inte ens tänkt på att du skulle kunna behöva. Strategi för att få kunderna att spendera ännu mer pengar. Jag köpte några saker, jag gick inte därifrån med en tom korg kan jag erkänna, men jag funderade inför varje köp på om jag verkligen behöbver det här och några grejer som jag tog la jag tillbaka, för jag kände att jag inte behövde det egentligen.
Jag är inte någon stor konsument av något egentligen utom mat och till viss del träningskläder. Jag förstår inte varför jag skulle behöva ha flera svarta koftor, jag kan ändå bara använda en åt gången, jag handlar hellre sällan och sådant som jag verkligen behöver. Visst jag skulle tycka att det var roligt att ha häftiga prylar, en gigantisk garderob med massor av kläder, men skulle jag vara lyckligare för det? Nej för lycka sitter inte i materiella saker, jag tror på upplevelser, familj, vänner, kärlek, realtioner som ger utbyten och god hälsa gör mig lyckligare än en ny tröja. Ibland dras jag med i hetsen, men jag försöker hålla mig stadigt på jorden och fundera på om jag verkligen behöver det jag köper, det är inte alltid lätt, men jag önskar verkligen att fler stod emot hetsen och tog sig en extra funderare, varför konsumerar jag? Vad får jag ut av att konsumera? Vår natur skulle behöva det och mångas plånböcker också för den delen, bara att titta på lyxfällan som rullar på med säsong efter säsong där människor lägger pengar som dom inte har på materialla saker och jag tycker inte att dom ser så lyckliga ut över den situation som dom hamnat i. 

2 reaktioner på ”Konsumtionshetsen

  1. Du är så otroligt vettig, vet du det? Jag skulle nog aldrig direkt kunna tänka mig att åka dit delvis för vad du skriver just här ovanför. Tycker det är lite skrämmande faktiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.