Mastig chokladtårta

Hittade ett recept som jag hade ingredienserna hemma till igår efter lite letande och sen så gjorde jag om det såklart till lite nyttigare och lite mer i min smak! 
 
Chokladtårta med chokladglasyr samt fyllning av grädde och banan. 
8 portioner – ca 480 kcal per portion
 
Ingrdienser: 
Tårtbottnarna: 
2 dl mjölk
1dl kakao
1 dl Stevia (till chokladmjölk)
150g smör 
1 krm salt
1 dl stevia (att röra ihop med smöret)
1 ½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 st ägg
1 dl kokosmjöl
3 dl vetemjöl
 
Fyllning: 
1 ½ dl vispgrädde
1-2 st bananer (jag hade bara en) 
 
Glasyr: 
60 gram mörk choklad
75 gram smör
2 msk mjölk
½ dl stevia
 
Garnering:
Kokosflingor
 
Det gick åt skogen för mig när jag skulle dela mina bottnar (hade för stor form så min botten blev för tunn) och gick i delar och blev väldigt ful, men god ändå! 

 

Sätt ugnen på 175°C. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat.

Häll mjölk, kakao, stevia och salt i en kastrull och koka upp. Rör om då och då så det blir en fin chokladsmet. Låt chokladmjölken svalna.

Smörj och bröa en form ca 24 cm i diameter och med löstagbar kant (min form är större, men skulle vara enklare om jag hade en 24 cm för min botten blev väldigt tunn)

Rör rumsvarmt smör och stevia poröst, använd gärna elvisp. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning, gärna med elvisp (kör bara några sekunder till en jämn smet). Häll sedan i chokladmjölken och vetemjöl och rör ihop allt till en smet (går bra med elvisp på låg hastighet).

Häll smeten i den bröade formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna med handduk över.

Dela kakan i två bottnar när den svalnat. Lägg den ena bottnen på ett tårtfat. Vispa grädden. Mosa eller skär bananerna i skivor. Bre lite av grädden på bottnen. Lägg på bananerna och sedan resten av grädden. Lägg sedan på den andra bottnen.

Gör glasyren genom att smälta chokladen på svag värme tillsammans med smöret och stevian. Tillsätt mjölken. Ställ sedan glasyren kallt så att den blir tjockare och mer tungrörd så att det blir lättare att bre på den på tårtan (annars rinner den bara av). Ställ gärna kastrullen i kallt vattenbad så svalnar den ganska snabbt. Rör om i den under tiden. Först händer inget men sedan blir den snabbt mycket tjockare.

Bred på glasyren och strö över kokosflingor. Låt tårtan stå kallt.

2 reaktioner på ”Mastig chokladtårta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.