Mitt företag under årens gång

För ett tag sen fick jag möjligheten att berätta om mitt företag och det fick mig att reflektera lite mer på hur min yrkesväg varit och hur mitt företag format och omformat sig under åren. Jag tycker att det är kul att läsa och lyssna till andras vägar så tänkte att ni kanske tycker det är roligt att läsa om min väg till dit jag är idag.

När allt tog sin början

Allt började en sommar när jag jobbade som receptionist på ett återvinningsföretag. Det var sommaren innan mitt sista studieår på tränarprogrammet. Jag märkte genom att vara bland människor som inte tränar att jag hade lärt mig otroligt mycket under utbildningen. Jag började få en del förfrågningar på att göra träningsupplägg åt människor och tänkte, jag kanske kan ta betalt för detta? Jag hade även stora problem med att hålla mig vaken på mitt sommarjobb och tänkte, jag måste verkligen se till att ha ett jobb som jag är aktiv och tycker är roligt när jag pluggat klart för det här suger all livsglädje och ork ur mig. Så på kvällarna efter jobbet satt jag och skrev på min affärsplan. Bästa sättet att säkra sig att få ett jobb är väl att skapa det själv? Jag gick på alla starta eget träffar och seminarium som jag hittade i Örebro under hösten, läste varje webbsida om att starta företag jag kunde hitta och planerade företagets framtid. Hur jag kom på namnet kan ni läsa här.

Vägen hit, inte spikrak, inte självklar och inte i mål ännu om någonsin?, Steg för steg. Tror inte på att bara nöja sig, inte så att en måste söka mer, mer, men söka utveckling, inte tro att en kan allt.

Sista Oktober 2013 skickade jag in papperna och Reach Your Goal blev ett företag. Jag jobbade då med PT online och fystränaruppdrag till fotbollsklubbar. Jag jobbade med det på sidan om sista året med studierna, men hann inte få någon snurr så att jag kunde leva på min business.

Anställd som PT och företaget på sidan

Så när min sista termin var klar så sökte jag jobb som Personlig tränare på tre olika gym. Detta med planen att jobba ett tag, samla pengar och sen satsa fullt ut på mitt egna företag. Jag fick alla tre jobb som jag sökte, så valde ett av gymmen och jobbade där. Lönen var klapprutten, jag gjorde en kalkyl för hur jag skulle få en dräglig lön, spenderade sjukligt många timmar på gymmet för att få in kunder (fick bara lön för när jag hade kund, så många gratistimmar på marknadsföra sig). Började jobba som gruppträningsinstruktör och i receptionen samt massera lite för att få ihop timmar och pengar att leva på.

Exempelvis var jag på ett antal utbildningar, men lön när en gick fortbildningar? Nej nej det var bara att se till att inte ha några bokade kunder eller boka om. En verksamhet som på något vis är mellan ideelt och betalt. Ingen grundlön, inget skyddsnät, ingen ob, väldigt speciell bransch. Jag tog dock med mig massa kunskap, insikter och erfarenhet som jag är glad för. Inget ont som har något gott med sig ;)

Samtidigt gick jag en utbildning på Bosön och jobbade med min online verksamhet och hade fystränaruppdrag. Redan här hör en ju att det inte är hållbart. Lägg på en dålig ledning samt riktigt dålig arbetsmiljö (jag blev psykiskt misshandlad av min chef) på det så jag sa upp mig efter ett år. Ganska tvärt, men jag hade ju hela tiden min dröm i bakhuvudet om mitt egna företag och kände att den miljön jag var i skapade inte förutsättningar för att lyckas nå dit, snarare tog mig längre ifrån det. Så jag gjorde något aktivt för att ta mig framåt.

Detta är en av bilderna jag använde i början i min marknadsföring. Såg inte formen av hjärtat i vänstra hörnet fören jag satte mig och redigerade. Livet <3 Bilden är tagen en kvällspromenad på Bosön under utbildningen. Älskar Bosön, så inspirerande miljö!

Redan när jag jobbade på gymmet så hade jag börjat jobba extra med servering på Conventum eftersom lönen var så dålig på gymmet. Så därav kände jag inte heller någon enorm stress över inkomst. Jag hade inte heller tagit ut några pengar ur företaget sen starten utan alla pengar jag fick in där fick ligga kvar på kontot hela tiden för att göra en buffert till när jag ”börjar på riktigt”. Så jag hade lite sparade pengar att investera. Jag hittade direkt ett ställe där jag kunde hyra ett kontor och i källaren i samma byggnad fanns en motionslokal som jag kunde hyra timmar i och på så vis ha någonstans att träna mina PT kunder.

Hur hittar en PT-kunder eller hur hittar PT-kunderna till mig?

Jag startade om från noll, inga av mina PT-kunder från gymmet följde med mig i flytten, hade ändå ett dussin kunder eller så. Jag var dålig på att sälja in min flytt tror jag och kanske lite och jag var så förbannad på gymmets ledning att jag i princip inte heller ville ha något som kunde påminna mig om det kvar i mitt liv. Men hur hittar en PT-kunder? Under mitt år på gymmet hade jag upptäckt att jag gillade att jobba med att motivera människor som inte tycker om att träna, men dessa personer tar sig inte i så hög grad till gymmet. Var kan jag hitta dessa? Online? Jag ville inte längre jobba med PT online då jag kände att det inte var min grej, jag kände mig aldrig nöjd med det jobbet jag levererade och jag somnade hela tiden vid datorn. Så jag behövde hitta mina kunder någon annanstans. Jag hade bland annat denna blogg, google och fb-annonser, men behövde något mer.

Mitt massagerum jag hyrde på Studio Green.

Vad händer med människor som inte tränar så ofta? Dom får ont, blir stela och går kanske på massage? Så jag hittade ett ställe (bästa stället) där jag fick hyra in mig på halvtid för att massera. Där fick jag marknadsföra min verksamhet. Mina kunder blev dels massagekunder, dels personer som gick till frisörerna som också fanns där på studion och jag började få rull på verksamheten. Ett strategiskt val att massera eftersom då kunde jag få in pengar samtidigt som jag marknadsförde min kompetens. För tidigare på gymmet så såg och hörde andra medlemmar när jag jobbade och kunde på så vis skapa sig en uppfattning om mig, men nu behövde jag ju göra det utanför min träningsverksamhet eftersom jag körde med mina kunder i en stängd miljö. Att anlita en PT är för många ett stort steg och framförallt om en inte är van vid att träna. Då behöver en bygga upp förtroende innan.

Utökade utbudet av tjänster

Jag fick möjligheten att vara vikarie i ett företag som heter Bra kropp och körde en termin med Mama Boot camp. Jag var sugen på att jobba med mammaträning, men var inte säker och här fick jag möjligheten att testa och hålla ett pass i veckan under en termin. När Caroline började jobba heltid igen och inte behövde min hjälp, kände jag att jag ville jobba mer med denna målgrupp. Dock i lite annat format, ett mindre format. Jag valde att utbilda mig till Cert. mammamagetränare och startade igång små grupper med mammaträning. Min träningsverksamhet växte, men det fanns inte tillräckligt med tider i den där motionshallen jag hyrde för att kunna utveckla mitt företag. Jag hade inte råd att dra ner för mycket på masserandet eftersom jag inte kunde öka min träningsverksamhet och att massera så som jag gjorde började slita på kroppen. Så jag kände att det är dags för nästa steg.

Jag började söka lokal och jag gjorde det väldigt aktivt i ett år, hade flera lokaler på gång och jag fick rita med arkitekter, lära mig allt om vad en behöver ha koll på kring ventilation, kostnader, takhöjd och skapade ett antal olika budgetar och så vidare. Skrev lite om det här. Och så tillslut efter ett års letande hittade jag min studio och fick flytta in i nya lokaler där jag kunde ha både träning och massage.

Hit har jag tagit mig, steg för steg

Och där är jag idag, med en studio, fullbokad på PT-sidan så just nu är det väntelista för att träna med mig. Min gruppträningsverksamhet bygger jag upp sakta och steg för steg tar jag mig framåt mot mina mål och drömmar. Det har varit upp och ner under tiden, men även om jag inte känt det hela tiden så har jag ju steg för steg tagit mig framåt mot mitt mål. Testat och utvecklat. Det har varit mycket frustration för jag orkar inte alltid göra allt som jag vill och tänker att jag ska göra.

Min alldeles egna studio, bakom drapperiet döljer sig min massagebänk.

Anledningen till att jag hela tiden somnade var ju min sjukdom och inte att jag tyckte det var tråkigt eller lat vilket jag hela tiden klandrade mig själv för att vara. Därav har jag jobbat otroligt mycket mot att bara jobba med det jag älskar. Kanske var det lika bra att jag inte visste att jag var sjuk under hela den här tiden. Nog har jag undrat och funderat hur alla andra orkar och varför orkar inte jag? Tänkt på allt jag borde göra för att snabba på processen att växa som företag, men trots att jag inte gjort allt i så hög utsträckning som jag önskat alla gånger så har jag fokuserat på det jag orkat göra och tagit det i en lite långsammare takt än önskat.

En träningsresa har jag anordnat, en annan på gång ;)

6 år som egen företagare

6 år fyller företaget och i år. Att klara 6 år som företagare är mer än många företag som drivs av någon som inte är kroniskt trött, så även om det tagit mig längre tid än jag önskat att ha en fullbokad PT-verksamhet och bra rull på bokningar över lag. Så har jag envist steg för steg fortsatt att ta mig framåt och det har jag planerat att fortsätta göra. För jag hittar nya mål, utvecklingsmöjligheter och utmaningar hela tiden. Jag tar det i min takt, men fokuserar på att det jag gör ska jag göra så bra jag bara kan. Det är något jag alltid har med mig i bakhuvudet, jag gör mitt bästa och mer kan jag inte göra.

Jag söker nya utvecklingsvägar och går min egna lilla stig. Mitt mål är inte att tjäna hutlöst med pengar eller expandera hur mycket som helst eller jobba online och var jag vill i världen. Det lockar mig inte, känns inte som det viktigaste i mitt liv, jag vill orka jobba med det jag älskar, men även orka med vardag, vänner och familj. Dock finns det fortfarande idéer och utmaningar kvar att ta mig an som jag drömmer om. Så småningom en större studio och ha ett team av tränare och kanske andra yrkeskategorier i samma bransch att jobba med. Tror det är mer utvecklande än att jag går runt här nere i studion själv. Men det kommer, så småningom. Och ett dussin andra idéer varav säkert en hel del aldrig blir av för att jag hinner ångra mig, men en del blir säkert av.

Kan ibland när jag tänker tillbaka på det så här bli sjukt stolt över mig själv. Jag säger det ofta, men jag älskar mitt jobb så otroligt mycket. Och det är ju jag som skapat förutsättningar för att kunna jobba precis så som jag mår bäst av. Men oftast är jag bara mitt uppe i allt och har ögonen mot nya mål och tycker att jag bara stampar på samma ställe. Men det är nog det som är drivkraften så tänker att det inte är någon fara att jag är sådan, bara jag mellan varven påminner mig ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.