Fördelar och utmaningar med en träningskompis

Ett av mina motivationstips för att skapa en hållbar träningsrutin är att skaffa en träningskompis. Nu kanske du tänker som jag gjorde förut ”men jag gillar att träna själv”. Det gör jag fortfarande, men det finns stora fördelar av att ha en träningskompis eller flera stycken ändå. Låt mig förklara.

Minska risken för inställda träningspass

Genom att ha en träningskompis minskar en risken att prioritera bort träningen, när den kanske behövs som allra mest. När jag vet att jag har ett tight schema så har jag en träningskompis som jag hör av mig till och så bokar vi in en träningsdejt. Det är perfekt för efter en lång arbetsdag är det lätt att jag prioriterar bort mig själv, men med en träningskompis inte lika lätt. Viktigt här att en är lojal och att det inte ställs in bara för att, självklart om en är sjuk, men lite omotiverad får inte vara en ursäkt.

Ett smidigt sätt att ses

Jag som prioriterar min träning högt men som sagt ibland har mycket i min kalender tycker att det är ett perfekt sätt att både hinna med min träning, men också hinna träffa kompisar. Bestäm dock innan hur mycket prat som är okej under ett träningspass. Vi brukar ha en timer mellan seten så pratar vi då och behöver inte stirra på klockan, kör övningar och sen pratar emellan. Ibland när vi båda känner att det kanske mer är det sociala vi behöver så kör vi lugnare och mer snack. Men var tydlig innan passet hur ni vill ha det så att båda känner sig nöjda med träningen efteråt.

Det finns en hel del fördelar att ha en träningskompis

Det här kan vara bra att tänka på när du väljer träningskompis

  • Välj inte en träningskompis där det blir ett negativt jämförande. Det är viktigt att träningen känns inspirerande och rolig, inte skapar press och stress. Med det sagt en behöver inte vara på samma nivå, men det är viktigt att ni båda bidrar till att skapa en motiverande miljö om ni är på olika nivå.
  • Har ni olika målsättningar med er träning? Kanske är det bara sällskapet att ta sig till träningen som behövs? En kan absolut ha en träningskompis som en tar sig till och hem från träningen med, men en kör sitt egna träningsprogram när en väl är på plats.
  • Peppa varandra när ni inte ses. Det kan vara svårt att ha en träningskompis varje träningspass. Då kan ett tips vara att berätta för kompisen hur många pass du tänkt köra i veckan eller till nästa gång ni ska träna tillsammans och skicka en selfi när passet/passen är genomfört. Bekräftelse är ett grundbehov och det är inte för inte som många postar sin träning i sociala medier, det är en yttre motivationsfaktor.
  • Om ni konditionstränar tillsammans kan intervaller vara ett bra sätt att skapa en motiverande träningsmiljö på, framförallt om ni är på olika nivå. Det finns massa olika intervalltyper så det går absolut att träna tillsammans även om det skiljer sig mycket i nivån.

Om du inte har någon träningskompis?

Kanske har du ingen i din närhet som tränar eller passar som träningskompis. Det är absolut inte en självklarhet att alla har. Men vad gör en då? Här kommer mina tips för dig som inte har någon träningskompis.

  • Börja träna i en grupp eller idrott. Det finns en massa olika träningsformer, exempelvis löpgrupper för allt från nybörjare till mer van motionär eller friidrott för nybörjare som vuxen (något jag kört på). Har även hört talas om gymnastik för vuxna, fotboll och handboll. Sök runt på internet och se om det finns någon träningsform som passar dig där du bor. Exempelvis friidrotten hade vi 1 träning/veckan och då visste jag att den dagen den tiden har jag träning, övriga träningspass kunde jag fördela ut själv under veckan.
En lagidrott är ett sett att skaffa träningskompisar på
  • Gruppträning på gym – Om du gillar att träna i grupp är gruppträning på gymmen en annan bra metod. Du får boka själv och det är alltid lite motigare att avboka en tid en bokat. Idag finns det stor variation på gruppträning så ofta finns det något som passar en. Och vem vet kanske träffar du på en blivande träningskompis på gruppträningen?
Gruppträning kan vara ett annat sätt att skaffa träningskompisar på
Det finns både större och mindre klasser att välja på kring gruppträning.
  • Anlita en PT- om du har möjligheten att investera i en PT så gör det. Det finns flera som jag tränat genom åren där jag till största del varit en träningskompis, någon som håller personen ansvarig att komma iväg till träningen och peppar på under passet. Dock skulle jag säga gör din research och hitta en tränare som du klickar med så att det blir en bra träningsmiljö. Jag uppmanar alltid alla som kontaktar mig att boka en konsultation först för att få en inblick i hur jag är och jobbar. Alla passar inte med alla och en seriös PT erbjuder kostnadsfria konsultationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.