Att tänka på i målsättningstider

Ett nytt år, ett blankt blad och möjligheten att sätta helt nya mål. Har du satt några mål för året, några nyårslöften? Jag vill skicka med några små tips som du kan ha med dig när du sätter mål. Oavsett om det är nu i Januari eller om det är längre fram.

Ditt mål måste passa in i resten av ditt liv

När en sätter ett mål så behöver en titta på om det är realistiskt att få in i sitt schema. Titta på hur ser din vardag ut. Vad är det du vill uppnå? Är ditt mål att bli vältränad? Då är det inte realistiskt att vara vältränad om 1 månad. Eller säg ett halvår? Här beror ju definitionen en lägger i vältränad stor roll, men säg vad ska du göra när du är vältränad då? Ska du sluta träna då? Om en målsättning är att komma i bättre form är det viktigare att sätta ett mål som kanske är på 1-2 eller varför inte 5 år? Sen skapa en livsstil där målsättningen går att nå, men där du inte behöver lägga allt annat åt sidan.

Skriv ner och var konkret. Titta inte bara på närmaste veckan eller månaden utan tänk på hur ser det ut i vardagen för mig, vad är realistiskt?

Njut under resan

När en sätter mål är det så lätt att det blir ett kortsiktigt mål. En ändrar halva livsstilen och går all in. Men en glömmer bort allt annat. Kanske prioriterar bort vänner, familj och upplevelser. Men om fokuset bara är på målet, kommer det kännas värt att ha prioriterat bort allt detta för att nå målet? Mitt tips är att inte bara fokusera på målet utan skapa en rolig resa dit. Är ditt mål som sagt att komma i form, välj då inte att träna en träningsform som du avskyr. Varför? Kommer du nå ditt mål genom att göra något du avskyr? Kommer du lyckas bibehålla resultaten när du nått målet? Vill du börja äta hälsosammare? Ät inte det alla andra äter bara för att det är vad du tror att du måste äta. Hitta hälsosamma alternativ som DU gillar. Skapa förutsättningarna att njuta under resans gång, annars kommer du kanske bara nå ditt mål, men inte lyckas bibehålla resultatet.

Detta kan även appliceras i företagande, sätt mål, jobba hårt mot dom, men glöm inte bort allt annat under tiden. För ofta väljer vi att hitta nya mål när vi nått ett mål och då är det ju väldigt viktigt att vi mår bra under resans gång.

Fokusera inte på det ytliga

Ofta blir träning kopplat till ytliga attribut som viktnedgång eller skapa en atletisk kropp med olika trendande attribut så som magrutor, stor rumpa och så vidare. Om din träning ska bli hållbar behöver du ha något annat än viktnedgång eller ytliga faktorer som motiverar dig. Det kan absolut vara en del av din motivation, men du behöver hitta annat som motiverar dig också.

Exempelvis kan en träna för att en mår bra av det mentalt eller en gillar träningsformen och utvecklingen i den. En gillar det sociala i en specifik träningsform eller är det för att sova bättre? Oavsett vad det övriga är behöver det vara något som du gillar och mår bra av. Något som du känner att du vill ha i din vardag.

Jämför dig inte med någon annan

Att jämföra sig med andra kommer inte göra en lyckligare. Idag är det svårare än någonsin att inte jämföra sig med andra. Vi ser dagligen alla andras toppar (inte så mycket dalar) och det är så lätt att hamna i det jag brukar kalla jämförelseträsket. Om du kommer på dig med att jämföra dig med andra, säg åt dig själv att skärp dig och fokusera på din egen resa. Vi alla har våra egna utgångslägen och förutsättningar. Jag kan inte jämföra mig med någon annans träningsresultat. Det skulle inte vara rättvist mot mig själv. Det är bättre att du jämför med dig själv. Är det större biceps du vill ha, mät din egen utveckling. Fokusera på dig så kommer du må som bäst. Vi har olika genetiska förutsättningar, olika bakgrund, olika sjukdom- och skadehistorik och olika livspussel att hantera. Din resa är din resa och ska inte jämföras med någon annans.

Strukturera utifrån dig själv och bygg på det, jämför inte med någon annan.

Ha tålamod och lita på processen

Denna hänger lite ihop med det ovanför. Vi jämför oss ofta med andra toppar, men glömmer bort jobbet bakom. Vi vill ha resultat nu! Men lita på att det mål som du satt och den plan som du har lagt kommer ta dig till ditt mål. Att bli vältränad eller komma i form tar tid. Att skapa en ny hälsosam vana som är hållbar tar tid. Att se resultat i träning tar också tid ibland. Vi kommer till platåer, men jobba igenom den så kommer du sen till nästa steg. Det gäller allt i livet. Tålamod att det du gör idag, tar dig ett steg mot ditt mål.

Ut och njut av resan mot ditt mål

Och ett sista tips. Använd gärna SMART principen på dina mål. Specifikt, mätbart, Accepterat (komma från dig själv), realistiskt och tidsspecifikt. Det kan även hjälpa en att få ett mål som känns motiverande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.