5 anledningar till att du inte får önskade resultat av din träning

Har du en fungerande träningsrutin, men resultaten uteblir? Har du inte förbättrat din kondition, fått dom där väldefinierade musklerna eller tappat dom extra kilona? Då tänkte jag lyfta fram några vanliga anledningar till att vi inte ser/får resultat av vår träning. Vi kör rakt in i det va?

1. Din kost är för dålig

Japp jag är rakt på, men det finns tre viktiga delar när vi kommer till resultatinriktad träning. Den ena är självklart träning, en annan är kosten! Vill du ha resultat av träningen se över din kost. Du behöver ge kroppen bra energi och tillräckligt med energi för att orka prestera och ge det där extra som krävs för att få resultat av träningen. Hur och vad du ska fokusera kostmässigt är svårt att säga då det beror på dina målsättningar. Men kolla över innehållet i det du äter, kolla över energivärdet och se till att ha energi i tanken (kroppen) innan din träning. Vanligast är att vi inte riktigt är ärliga här mot oss själva. När en gör studier visar det att personer har en tendens att underskatta hur mycket dom äter (undantag undernärda som gör tvärtom). Knasigt eller hur, bästa sättet att få koll på vad och hur en faktiskt äter är att skriva upp. Jag gillar appen Lifesum, det är smidigt eftersom en kan scanna streckkoderna.

Vad består din kost av?

2. Du sover för lite

Punkt numer två är den tredje delen som är så viktig vid resultatinriktad träning, sömnen! Sover du tillräckligt mycket? När vi sover sker återhämtningen både i hjärnan och i kroppen. Nervsystemet får bearbeta rörelsemönster, vissa hormoner utsöndras som reglerar aptit, påverkar återhämtning och kroppen får vila. Hur mycket sömn vi behöver är individuellt, men inte under 6 timmar. Här kan du läsa mina tips på hur du får bättre sömn. Detta kan vara en utmaning om en exempelvis har småbarn, då kanske det är bra att se över sina målsättningar och tänka långsiktigt och inte försöka stressa fram resultat.

Får du tillräckligt med sömn?

3. Du utmanar inte dig själv

För att få nya resultat krävs också att vi gör något nytt. Utmanar du dig själv under träningen? Om du vill förbättra din kondition kommer det ta väldigt lång tid om du bara springer samma runda i samma takt om och om igen. Variera din runda med att ibland köra intervaller, ibland köra distans. Samma sak om du kör på en konditionsmaskin, variera dig med olika tempon, motstånd och tid på passet. Du behöver kliva utanför din bekvämlighetszon för att skapa en ny snabbare bekvämlighetszon. Vill du bygga muskler? Då behöver du utmana dig själv och träna utifrån det målet, ett bodypump pass i gruppträningssalen kommer ge dig uthålliga muskler, men det är en långsam metod om ditt mål är att bygga muskler. Träna utifrån ditt mål. Våga öka vikterna i gymmet oftare, kanske inte varje pass, men öka med jämna mellanrum och skriv ner. Det är i princip omöjligt att komma ihåg ens progression i huvudet. Skriv ner så att du har något att jämföra med. Alltid motiverande att kunna titta tillbaka och faktiskt se hur långt en har kommit.

Utmanar du dig själv? Ibland kan det vara bra att ta hjälpt utifrån eller träna med någon för att utmana sig själv i träningen. Under vintern tränade jag utifrån ett träningsprogram och fick göra massa läskiga och utmanande saker, men fick riktigt bra resultat.
Eller börja med en idrott eller ny träningsform där du får utmana dig själv?

4. Du tränar för mycket

Planerar du in vilodagar? Precis som sömn är återhämtning viktigt, har du myror i brallan så fort du inte tränar? Ta ett återhämtningspass, en lugnare form av yoga, en lugn promenad ett rörlighetspass eller en lugnare simtur. En vilodag måste inte innebära total vila, men återhämtning är viktigt. När vi tränar bryter vi ner kroppen och när vi vilar bygger vi upp kroppen. För att du ska komma upp ovanför ditt utgångsläge (din nuvarande nivå före träningen) behöver du ordentlig återhämtning. Risken är annars att du bara kommer upp jämsides eller i värsta fall nedanför ditt utgångsläge för att du tränar för mycket och återhämtar dig för lite. Intensiva träningsperioder behöver följas upp av lugnare träningsperioder, ni vet som elitidrottarna gör.

Hur ser din träningsplanering ut, finns det utrymme till återhämtning?

5. Du är för otålig

I dagens samhälle matas vi av quick fixs och rubriker om hur människor gått ner i vikt, byggt muskler eller liknande på kort tid. Tro inte på allt du läser och fundera främst på hur hållbart är resultatet? För att bygga muskler behöver du ge kroppen tid, förbättra konditionen tar också tid, dock går det lite snabbare än att bygga muskler. Att gå ner i vikt, det tar tid! Det är jobbigt att jobba med sitt tålamod när en bara vill ha resultat nu, nu, nu! Framförallt när en är så motiverad, men skapa en tydlig plan för din träning, här kan du läsa om hur du skapar en bra handlingsplan för dina träningsmål. Och våga följa planen. Om du har en tydlig plan, kan du mer fokusera på resan, än resultaten. PB varje träningspass är inte realistiskt i längden och visst i början kan du snabbt tappa 2-3 kg men det är ofta mycket vattenvikt. Om det är fett du vill minska, det gick inte i ett sus att lägga på sig, eller? Tänk samma tid för att bli av med vikten. Deppigt? ofta går det snabbare, men egentligen är det en väldigt realistisk målsättning tycker jag. Visst en vill ha resultat direkt, men försök tänka att det kommer vara mycket roligare att få njuta av resultaten lääänge och då krävs långsiktighet i planen. Vad är roligast att gå ner 10 kg på tre månader och om ett år redan ha gått upp dom? Kunna springa intensivt under en 3 månaders tid för att sen dra på sig en skada och få rehabilitera i ett halvår och sen börja om igen med konditionsträningen eller lägga av helt för att rehabiliteringen är för tråkig?

En plan är viktig, då har en alltid något att falla tillbaka på och något att kunna jämföra med. Vi är oftast vår största egna kritiker och missar därför våra egna framsteg, skriv ner så du kan se svart på vitt att det faktiskt sker saker!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.