Mental träning – Målsättningar

Sommaren brukar ge energi och tid till reflektion. Kanske får du energi och nya idéer och drömmar som du vill nå. Då skulle jag rekommendera att du skapar en plan för dina mål och hur du ska nå dessa. Detta är en andra del i en serie i mental träning. Första delen handlade om Visualisering

 

Målsättningar och hur du sätter dina mål efter SMART-metoden är något som jag har skrivit om flera gånger tidigare. Att sätta motiverande mål kräver mer eftertanke än vad man kanske tror. Det viktiga är att hitta vad man själv motiveras av, är det ett resultat, en prestation eller själva processen? Utifrån detta är det klokt att sätta upp ett huvudmål och ett antal delmål. Är det exempelvis att springa 1 mil som är huvudmålet så är det ett prestationsmål. På vägen mot huvudmålet är det viktigt att ha delmål och där kan vi ha delmål som har resultat- och processinriktning, på så vis blir det variation och oftast större motivation. Ett delmål kan vara att få ett lättare och bättre löpsteg och bättre kondition, det är processmål. Ett annat delmål kan vara att klara av att springa en viss distans snabbare än tidigare för att få upp tempot i sin löpning, det är ett prestationsmål. Under resan kanske ett 5 km lopp är inplanerat och ett mål är att komma i topp 20 i mål, då är det ett resultatmål.

Processmålen är inre motivation, det är en drivkraft att utvecklas som tar träningen framåt.

Prestationsmål är också inre motivation. Det är en bättre prestation än tidigare som är huvudfokus och ens egen utveckling är fokus.

Resultatmål är yttre motivation, eftersom där är drivkraften att vara bättre än andra, vinna, ära eller priser och målet är inte helt i ens egna händer eftersom det inte går att styra över de övrigas prestationer.

Vi alla har en övervägande motivation av inre eller yttre motivation, detta är något som går att jobba med. En kombination är bra, det är alltid bra att ha av båda delarna när man sätter sitt mål och framförallt inre motivation. Inre motivation innebär att du gör det för din egen skull och inte från någon annan. Studier har visat att inre motivation bidrar till högre motivation och större chanser att målet uppnås.

Varför ger tydliga mål högre motivation?

Eftersom fokus blir riktat mot ett tydligt mål koncentreras motivationen åt ett håll och sprids inte ut.

Ett tydligt mål som upplevs som viktigt för individen leder till att individens ansträngningsgrad ökar.

Desto tydligare mål ju större chans att individen bibehåller fokus och motivation vid motgångar

Vid ett tydligt mål visar individer större benägenhet att söka nya lösningar eller vägar vid motgångar jämfört med individer med otydliga mål.

Ett mål anpassat efter individens motivation hjälper individen att förebygga och hantera negativ stress. 

Fokus när du skapar din målsättning: 

Sätt upp mål efter din motivation, försök ha mycket inre motivation i fokus. 

Målet ska vara tydligt och väldefinerat, så att du vet precis vad som gäller. 

Ha SMART-metoden i bakhuvudet när du definerar ditt mål. 

Skriv ner ditt mål. 

Hur gör ni när ni sätter mål? Har ni några fler tips vid målsättning? 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.