Skapa en hållbar och hälsosam kosthållning

Det finns några anledningar till att jag inte skriver så väldig mycket om kost här på bloggen. Jag själv har nämligen tröttnat på alla kostråd hit och förbud dit och pekpinnar åt alla håll och kanter. Men nu tänkte jag ge några allmänna tips för hur en skapar en hälsosam kosthållning. För trots att det aldrig funnits mer information och rekommendationer kring kost och mat så blir vi allt fetare och har allt ohälsosammare kostvanor.

Reflektion över dagens vanor

Ett första steg för att att skapa en hälsosam kosthållning är att reflektera över hur äter jag idag. När, var, hur och vad? Här är det viktigt att faktiskt skriva ner och också skriva om situationen runt om. Exempelvis vet jag att om jag inte har någon matlåda, så bör jag köpa min lunch på väg till jobbet och inte gå iväg på lunchen och köpa en lunch. Eftersom jag har en större tendens att välja ohälsosammare val när jag är hungrig och kanske även lite stressad för att jag bara har en viss tid på mig. Om jag däremot går in på Ica och köper min lunch på väg till jobbet när jag har en god känsla i magen efter en mättande frukost så kommer jag göra ett bättre  och hälsosammare val. Det är inte varje gång jag gör ett sämre val om jag handlar på lunchen, men risken ökar. När har du dina svaga stunder och när hamnar du ur dina planer eller när är risken som störst?

  • Hur ser dina kostvanor ut idag?
  • I vilka situationer är du nöjd med din kost?
  • I vilka situationer spårar det ur? När, vad, hur?

Skapa en målsättning

Nästa steg är att fundera på vad är en hälsosam kosthållning för dig? Tänk långsiktigt och hållbart. För vissa fungerar dieter, men för majoriteten är det viktigaste att skapa ett hållbarhetstänk. Jag är för att titta på helheten och jag själv försöker äta efter principen att jag ska kunna förklara hur det jag har på tallriken har kommit dit. På så sätt består större delen av min kost av råvaror och inte matvaror. Men ibland äter jag också snabbmat eller köper godis, läsk eller att det ramlar ner ett halvfabrikat i varukorgen. Men så länge jag har mitt huvudfokus att äta bra råvaror så har jag en stabil och stark grund att stå på. Det tror jag är viktigare än om det någon gång då och då blir ett halvfabrikat. Om du vill äta vegetariskt/veganskt så läs på om vilka delar som blir viktiga att ta tillskott för. Något som jag väldigt ofta stöter på är personer, framförallt kvinnor, som äter vegetariskt/veganskt men glömmer bort järnet exempelvis. Om du plockar bort något i din kost, se till att läsa på för att inte missa att du får i dig viktiga näringsämnen till din kropp.

  • Hur vill du äta?
  • Vad vill du äta mer av?
  • Vad behöver du för att kunna hålla en sådan kosthållning? Behöver jag ta hjälp av någon, läsa på om något m,m?

Skapa en plan utifrån dagens läge och din målsättning

När du har gjort detta förarbete och vet i vilka situationer som du riskerar att överäta, handla hem skräp eller helt skippa måltider samt hur du vill ha det. Så är det dags att skapa en plan. Din plan ska grundas i det som du nyss har tagit reda på. Exempelvis så storhandlar vi alltid på helgerna, oftast söndag. Då handlar vi för veckan som kommer. Innan vi åker och handlar har vi funderat på vad vi vill äta i veckan och handlar efter en lista. Ibland mer strukturerat ibland mindre. Vi vet nämligen att om vi lagar matlådor får vi i oss en bra lunch hela veckan samt att besöken till mataffären minskar under veckan och risken att köpa hem något onyttigt minskar därmed också. Jag jobbar ganska sent många dagar och vill ofta träna på kvällen, därmed få timmar till matlagning över. Då försöker jag planera med att ha något bra att kunna tillaga lätt och snabbt hemma alternativt ha matlådor även till middag för att minska risken att köpa med mig take away på väg hem från gymmet. Jag har analyserat fallgroparna och hur jag kan undvika dessa. Exempelvis älskar jag pizza och passerar 6 pizzerior på väg hem från jobbet (1 km, galet!) så att gå hem med lite hunger i magen efter en lång arbetsdag och inte veta exakt vad jag ska äta till middag kan lätt leda till 6 stycken inre diskussioner om inte pizza är ett bra val till middag. Ibland kanske men inte alltid, så genom att förebygga att den diskussionen ska behövas tas med mig själv varje dag efter jobbet skapar jag en plan som hjälper mig att skapa en hållbar hälsosam kosthållning. Jag är en person som älskar godis och har jag börjat äta har jag svårt att sluta. Därför försöker jag alltid välja en liten påse när jag plockar mitt godis för efteråt är jag ändå nöjd när påsen är slut och risken att köpa och äta för mycket godis har minskat.

Ta medvetna beslut

I slutändan handlar det om att ta medvetna beslut. Det blir lättare att ha en hållbar och hälsosam kosthållning om en känner sig trygg i grunden. För att få en stabil och trygg grund gäller det att analysera hur en själv fungerar i olika situationer. Genom att ha en hållbar trygghet skapar det mindre ångest och oro kring kosten. En skapar en grund i att jag vet hur jag får det att fungera i längden och jag vet att bara för att jag inte följde planen idag betyder det inte att den är värdelös. Jag tror på mindre restriktioner och en sundare relation till kosthållningen i längden gynnar oss. Det blir mindre skuld och ångest och en tryggare känsla i att en förstår varför en reagerar som en gör. Vi behöver lära känna oss själva lite bättre helt enkelt för att få en hälsosam och hållbar kosthållning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.