Hemmaträning, vilken utrustning behöver jag?

Det här inlägget innehåller annonslänkar för träningsutrustning

I dessa tider är det många som tränar hemma och kanske är du en av dom som börjat träna hemma och nu funderar på att utöka med lite utrustning. Vad behöver en för att kunna träna hemma, vad ska en satsa sina pengar på? Jag tänkte att jag delar med mig av några tips i djungeln.

Det minimala hemmagymmet

Om du bara ska investera i något som knappt tar plats och vill börja träna hemma så är det detta jag rekommenderar att börja med.

Miniband

Om du bara ska köpa en sak så skulle jag rekommendera miniband. Med miniband kan du träna hela kroppen. Nu när jag kör mammaträningen utomhus så tar jag med mig miniband och på så sätt får vi till utmanande och varierande träningspass. Det väger knappt något, tar minimalt med plats, men går att hitta användningsområden för typ allt med dessa.

Gummiband med handtag

Det andra jag skulle rekommendera är gummiband med handtag eller Exertube som det också kallas. Med dessa kan du också få till en stor variation och mångsidighet i din träning. Det går att hitta övningar både för rygg, ben, rumpa, axlar och armar.

Gymmatta

Även om en kan göra övningar på golvet eller en vanlig matta så rekommenderar jag en gymmatta eller yogamatta. Yogamattan har ofta bättre grepp vilket kan vara att föredra i vissa övningar. Gymmattan brukar dock vara lite tjockare och kan vara skönare om du tycker det gör ont att göra övningar på golvet eller har ömma knän som kan behöva avlastning i vissa övningar.

Det behövs inte mycket utrustning för att kunna få till väldigt bra och varierad träning.

När du har lite mer utrymme och vill ha motstånd

Om du däremot är van vid att träna på gym och nu ska flytta hem träningen så rekommenderar jag att investera i lite mer utrustning för att kunna utmana och variera sin träning.

Gymboll

Ett av mina favoritredskap som jag använder nästan varje träningspass är gymboll, jag leker ofta runt på bollen och låter både mina gruppdeltagare och PT-kunder göra det. Det går att hitta varierande övningar med progression så en ständigt kan fortsätta utvecklas. Den tar lite plats, men när en väl börjar använda dessa så tycker jag det är svårt att sluta just för effekten det ger.

Kettlebell

Om en vill investera i lite tyngre träningsredskap för att få lite mer utmaning för muskulär utveckling. Då rekommenderar jag att köpa en kettlebell eller två. Det är ett mångsidigt träningsverktyg som en kan träna många muskler med. Jag skulle rekommendera en 12 eller 16 kg att börja med.

Hantlar

För dig som vill bygga ut ditt hemmagym ytterligare lite så är ett par hantlar inte dumt att införskaffa. Här skulle jag antingen rekommendera att köpa ett par som går att bygga på, det är visserligen lite bökigt, men sparar mycket utrymme om det är en utmaning för dig. Annars skulle jag rekommendera att börja med ett par lättare kanske 2-4 kg och ett par som är cirka 3 kg tyngre så att du kan variera i olika övningar.

Gymbollar, kettlebells och hantlar var det jag köpte efter att ha köpt in miniband och gummiband samt gymmattor. De tre sista var utrustningen jag använde nästan hela mitt första år som PT.

Det lite mer avancerade hemmagymmet

Om du har ett helt rum eller mer yta att avvara till träningsrum så är detta mina tips att sikta in sig på utrustningsmässigt.

Skivstång

En skivstång med viktskivor är också ett redskap som kan utmana din träning det där lilla extra. Med smarta förvaringslösningar behöver det heller inte ta så mycket plats. Viktskivorna går ju även att utnyttja för sig som vikt i övningar och ger på sådant vis ännu större variation i träningen.

Bänk

En träningsbänk är ett komplement som även det kan erbjuda en stor variation inte bara i att göra övningar på utan även med. Exempelvis step up övningar, armhävningar i lutning, kaninhopp över, dips och magövningar för att nämna några.

Chin-up bar

Ett räcke att hänga i kan vara en annan investering att satsa på. En chin-up bar exempelvis. Hängande övningar är guld för hållningen att få bara hänga och sträcka ut. Men även bra för att träna rygg och mage bland annat. Här kan en även komplettera med ett power band för att ha som hjälp om en vill lära sig göra chins eller pull-ups. Dessutom är en chin-up- bar ett bra ställe att kunna fästa gummiband i för att göra vissa gummibandsövningar.

Skivstång, bänk, chinsräcke och poweband då har du möjligheten att göra det absolut mesta. Jag har ju lite mer träningsutrustning, men det är den utrustningen jag använder allra mest både själv och när jag tränar kunder eftersom det ger en stor variation på övningar.

Vad behöver jag och vad tänker jag träna?

Det du behöver ställa dig frågan till är vad du behöver för din målsättning utifrån vad du har tänkt att träna. Kom ihåg att livslängden är väldigt lång på mycket träningsutrustning så även om det kan kosta en slant att investera i det så är det utrustning som kommer kunna göra dig sällskap på otroligt många träningspass. Nu när det är black friday och mycket rea kan det även vara ett tillfälle att köpa in lite utrustning. Exempelvis Protein Bolaget som några av länkarna är till kommer ha upp till 25 % rabatt på träningstillbehör och utrustning under veckan.

Det här inlägget innehåller annonslänkar för träningsutrustning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.