Får träningen oss att glömma bort vardagsmotionen?

Hur aktiv är du i vardagen? Stillasittande eller fysisk inaktivitet är en av våra största hälsorisker. Det är bland det sämsta vi kan göra mot våra kroppar, att vara stilla. En timme på gymmet kompenserar inte 8 timmar vid skrivbordet eller flera timmar sittandes i en bil. Det är en större hälsorisk att vara fysiskt inaktiv än att vara överviktig eller fet. Ändå marknadsförs vardagsmotion nästan alltid som något som ska göras för att gå ner i vikt.

Hur kommer vi ifrån fysisk inaktivitet?

Att träna en timme under dagen kompenserar inte stilla sittandet under dagen. Det är kanske där vi har ett problem. Att vi börjat se motion och träning som något vi bara gör i vissa kläder och en viss tid? Vi bygger bort stora delar av möjligheterna till fysisk aktivitet i vår vardag och sen sätter vi en etikett på det hela som blivit ”träning”. Idag är det inte ovanligt att en promenad benämns som träning, en Power-walk. Men är inte en promenad bara en promenad som kan ske i alla möjliga kläder och former? Fysisk aktivitet har blivit som att det bara är något som ”tränande” personer håller på med. Det är hurtbullar som tar trapporna, det är hurtiga personer som cyklar till jobbet i alla väder och hurtiga personer som parkerar längst bort på parkeringen och så vidare. Ja jag hård drar det lite nu, men ni förstår poängen, vi går allt mer åt det hållet. Bara för att vi satt någon jäkla stämpel på träning och att träning/motion är för viktnedgång. Motion är livsviktigt och inte något onödigt ont endast för dom som behöver tappa vikt.

Hitta vardagsmotionen först sen kan du börja träna

Om jag får ge ett råd. Ett råd till dig som vill komma igång. Då vill jag säga börja med vardagsmotionen. Skaffa en stegräknare eller ett aktivitetsarmband (inte i telefonen helst). Sen börjar du kolla hur mycket du rör dig. 10 000 steg är den där rekommendationen som vi alla hört och ja det är en bra start. 10 000 steg om dagen, börja med att hitta dessa steg. Hitta rörelse i din vardag när du hittat denna vana. Då kan du börja ta tag i träningen. Träningen tycker jag inte ska räknas in i dessa 10 000 steg, utan du ska nå upp till 10 000 steg plus träning. För vi människor behöver röra på oss och inte benämna motion som träning. Träning är träning, vardagsmotion är vardagsmotion. Båda behövs men på olika sätt.

Hälsovinster från att promenera/vara fysiskt aktiv

 • Minskad risk för alzheimer. Promenader i rask takt får kroppen att bilda nya hjärnceller. Kreativiteten ökar och också skärpan, vilket förbättrar och stimulerar vårat minne. Framförallt om du lyfter blicken när du går stimuleras minnet ännu bättre.
 • Bättre psykisk hälsa. Promenader har visat sig minska risken för depression då det får kroppen att utsöndra hormoner som får oss att må bra. Dagsljus har också visat sig få oss att må bättre, så promenader i dagsljus ger bättre psykiskt välbefinnande.
 • Minskad risk för hjärtinfarkt och stroke. Att promenera stimulerar blodcirkulationen vilket tränar hjärtat, men också får blodtrycket att sjunka.
 • Stärker skelettet. Stötarna som blir när vi går stärker skelettet men även cirkulationen stimulerar. Därför är det bra och viktigt ju äldre vi blir att vi fortsätter att belasta kroppen och skelettet. Ett tips kan vara att gå i kuperad terräng och även några nedförsbackar för extra belastning och uppbyggande för skelettet.

Vilka är dina bästa vardagsmotionstips?

Har du några bra vardagsmotionstips? Det finns ju en hel massa sådana, här kommer mina, fyll gärna på i kommentarerna!

 • Trappor framför hiss/rulltrappa alternativt gå i rulltrappan
 • Parkera längst bort från entrén (varje steg räknas, plus mindre risk för dörruppslag)
 • Gå/cykla till jobbet om möjligt
 • Promenad med kollega på lunchen eller ta ett promenad möte, visste ni att jag via ett promenadmöte sålde in företagsträning?
 • Ta omvägar ibland, ofta letar vi alltid snabbaste vägen. På vintern när det är mörkt har jag ofta svårt att ta mig iväg igen när jag väl är hemma, då brukar jag ta en omväg hem från jobbet för några extra steg och lite mer motion.
 • Ska du åka in till centrum/stan och handla? Parkera en bit utanför centrum, ofta också billigare att inte stå mitt i centrum och du får lite extra motion.
 • Skapa en vana att ta små rörelse pauser lite oftare. Exempelvis fylla på vatten/kaffe, gå på toa, istället för att mejla en kollega längre bort, gå dit och ställ frågan. Kan även vara bra i vårt stressade samhälle att ta oss tiden att ta social kontakt irl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.