Tipsen för att du ska lyckas hålla dina nyårslöften

Ett nytt år brukar innebära att nya löften och mål sätts. Att sätta mål är oftast inte det allra svåraste, det är att lyckas hålla sina löften och nå sina mål som brukar vara utmaningen. Därför tänkte jag dela med mig av några bra tips som hjälper dig att nå dina mål.

Skriv ner dina mål och ha dessa synliga – 

Att skriva ner sina mål gör målen verkligare och tydligare, genom att även ha målet eller målen tydligt framför dig så att du ser det varje dag, blir du påmind om vad du behöver göra för att hålla ditt löfte eller nå ditt mål. Tips på ställen att sätta upp målen är vid skrivbordet på jobbet eller hemma på insidan av ytterdörren?

Fokusera på varför det är viktigt för dig att nå ditt mål –

 Genom att ha ett tydligt varför är det lättare att motivera sig att hålla sig på banan. Om ditt mål är sluta röka kan ditt varför argument vara ”Det är viktigt för min hälsa” eller ”Det är bra för min ekonomi”. Om det är att gå ner i vikt så kan varför argumenten vara att ”Det är viktigt för min hälsa”, ”Det är viktigt för min självkänsla” eller ”Det är viktigt för att jag ska orka vara så aktiv som jag vill vara i min vardag”. Var noga med att dina varför är kopplade till dig själv, inte att ”Det är viktigt att du slutar röka för din sambo vill det” eller ”Gå ner i vikt för att bli accepterad av andra”. När motivationen är innifån och din egen ökar du dina förutsättningar för att lyckas nå dina mål och hålla dina löften.

Behandla dig själv som om du lovat någon annan –

Även om din motivation och ditt varför ska komma innifrån så är ett bra knep för att faktiskt fullfölja och hålla dina löften att tänka att du ska göra precis som att du lovat någon annnan. Oftast prioriterar vi bort oss själva, vi kan vara extremt bra på att se till att våra arbetsuppgifter blir gjorda i tid kanske även gör några extra, vi ser till att fixa den där pajen till knytkalaset och så vidare, men löften vi ger oss själva håller vi inte lika bra. Därför kan ett bra knep vara att behandla dig själv precis som om du lovat någon annan. Du skulle inte svika dina vänner eller familj så varför svika dig själv?
 

Berätta för andra om dina mål – 

Genom att delge andra vad du har för mål och löften så gör du dessa verkligare. Genom att även involvera andra och berätta om dina varför så kommer du får personer som stöttar dig och vill att du ska nå dina mål. (Det kan komma att hända att någon inte är positiv, det grundar sig allt som oftast i att dessa människor är missnöjda med sig själva och därmed inte vill se andra lyckas, ignorera dessa).

Skriv ner och beskriv hur det är när du nått ditt mål – 

I samband med att du skriver ner dina mål så skriv även ner datumet du kommer nå ditt mål och beskriv känslor, dofter och tankar som du kommer att ha när du når målet. Du ska beskriva detta som att du redan är där nu alltså inte ”Den 20 Mars kommer jag vara stolt” utan ”20 Mars, jag känner mig stolt över..”

Visualisera – 

Så ofta som möjligt ska du visualisera dig själv i situationen när du når ditt mål. Med känslor, tankar, dofter och ljud. Använd det du själv skrivit ner, genom att spela upp detta med en inre bild tydligt för dig själv stärks din känsla i att det är så här det kommer att bli. Det kommer därmed vara lättare att klara av att nå ditt mål eftersom att målet är tydligt.

Sök kunskap –

Om du ska sluta röka, så läs på om hur andra gjort, hur det kommer att påverka dig, vad som är viktigt att tänka på, vad är det vanligaste återfalls situationerna? Om du vill ändra din livsstil och gå ner i vikt så sök kunskap om hur andra gjort, vad som är viktigt att tänka på, vilka är vanliga fällor när man faller tillbaka i gamla mönster? Genom att förbereda dig och ligga steget före så stärker du dina möjligheter och chanser att nå ditt mål eftersom du vet att det är vanligt att det kommer en platå där viktminskningen kommer gå långsammare kan du ignorera tankarna som ”Det gör ändå ingen skillnad om jag går och tränar eller inte eftersom jag ändå inte får några resultat” och ger dig iväg i alla fall på träning.

Se dina misslyckande som lärande – 

Kanske en av de viktigaste punkterna. Bara för att du råkar få ett bakslag på din väg mot ditt mål så betyder det inte att du behöver ge upp. Vi är alla mänskliga och se det istället som ett lärande på vägen mot ditt mål. Tog du en cigarett på den där festen i helgen och nu är suget större än någonsin? Ja men då vet du till nästa gång att vid fester är frestelsen extra stort och kan skapa en plan för hur du ska undvika detta nästa gång. Spårade kosten ut under helgen, du fick jobba över på fredagen och var tvungen att åka till mataffären stressad, hungrig och hade två trötta och hungriga barn så både en chokladkaka slank i och det blev snabbmat på vägen och sen var det kalas under lördagen och sötsuget toppade på söndagen så du kunde inte stå emot chipssuget? Ja men då var det så, nu kan du skapa en plan för hur du ska göra om en liknande situation händer igen. Allt är inte förstört bara för att det blev en liten avstickare på vägen, ta det som en lärdom och du kommer nå ditt mål.
Lycka till, tro på dig själv och ta 2016 med storm!

10 reaktioner på ”Tipsen för att du ska lyckas hålla dina nyårslöften

  1. Vad mycket bra det fanns här att ta till sig! Jag tycker det är så otroligt jobbigt när man har klarat sitt mål, som man har kämpat med under en lång tid. Det blir liksom bara helt tomt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.