Köttlarmet och min syn på det

Ingen missade förra veckans rubriker om riskerna med köttkonsumtion? Jag blir otroligt trött på nyheternas jakt på stora rubriker som ger mycket klick så man glömmer bort att titta kritiskt på forskningen och faktiskt analysera vad den egentligen säger.
 
Att måla upp det som tidningarna gör med stora rubriker och ganska otydligt innehåll vad det egentligen innebär önskar att de kunde vara tydlig och inte använda sig av missledande rubriker som skapar onödig oro. Det finns redan några som sammanställt det här så bra så länkar till dessa istället för att upprepa (se länkar längst ner). Däremot så anser jag att man bör dra ner på sin köttkonsumtion och framförallt fundera på vilket kött man väljer. 
Det är skillnad på kött och kött. Har ni testat att jämföra en närodlad ekologisk köttbit med den där danska billiga? Om inte bör ni göra det. Efter att ha blivit uppmärksammad om hur köttindustrin ser ut i Danmark så har det inte handlats en Dansk köttprodukt även om priset oftast är billigare. Vi väljer svenskt och gärna ekologiskt eftersom det är bra för miljön, men också för att det är bättre för oss att äta kött som inte är lika behandlat och injencerat med antibiotika som de där hemska danska köttbitarna. Överlag försöker vi hålla nere ätandet av rött kött eftersom det sen tidigare är känt att just rött kött överkunsumeras, det är mest tacos och pulled pork som lagas till här hemma när det är rött kött. Det blir istället en hel del kyckling och hade jag inte varit allergisk mot fisk och skaldjur hade det troligtvis också varit en stor del av det här hemma, Marko äter en hel del dock, ofta till lunch så vi slipper äta olika rätter till middag. 
Vi människor är köttätare i generna, det är så vi är skapta så jag anser inte att man ska utesluta kött från sin kost då jag anser det vara en sådan viktig byggsten för vår kropp, men många verkar ha glömt bort att det finns andra alternativ än det processade köttet. Tyvärr är det en industri som växer snabbare än snabbast och öser ut sina produkter runt oss. Som medveten konsument så tycker jag att du ska välja ditt kött med omtanke, fundera på vad du stoppar i din kropp. Du är värd bra mat, så välj bra råvaror! Vår kropp och miljö mår bäst av det och jo dina handlingar spelar roll i det stora hela, vi behöver bli mer kritiska konsumenter annars kommer matindustrierna som inte alls bryr sig om vår hälsa att kunna fortsätta tjäna pengar på vår godtrogenhet.  Anna  och Annika är inne på samma spår som mig, läs mer på deras bloggar om ämnet. 
 
 
Jacob Gudiol skriver som vanligt tydligt och förklarar allt på ett enkelt vis. 
Denna debattartikel på SVT-opinion belyser problem med rubriker som hetsar till ”köttskräck”. 
 
 

4 reaktioner på ”Köttlarmet och min syn på det

  1. Jag håller helt med dig! Eftertanke kring mat överlag kommer nog bli på tapeten snart. Pulled chicken är jättegott om du vill göra något annat än pork. Dessutom lite smidigare då det inte tar så lång tid.

  2. Tråkigt att vara allergisk mot fisk och skaldjur, det underlättar ju inte att dra ned på köttet. Fast det går ju om man vill. Det ser så gott ut, det som är på andra bilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.