Varför anpassad träning efter graviditet?

Ibland får jag frågan vad är MammaTräning och varför anpassad träning för mammor? Anpassad träning efter graviditet är viktigt eftersom kroppen förändras under en graviditet. All träning bör egentligen individanpassas mer än vad många gör idag. Vi alla har olika förutsättningar, genetik och kroppar som är bra på olika sätt och behöver tas omhand lite extra på andra sätt. En graviditet exempelvis innebär att ens rörelsemönster förändras och det ”kopplar” ur vissa muskler som sedan kan vara svåra att aktivera igen om en inte tränar upp det specifikt. Exempelvis coren och sätesmusklerna .

Anpassad träning efter graviditet

Kroppen är fantastisk på att anpassa sig, om en har ont eller är svag någonstans går andra muskler in och avlastar/kompenserar automatiskt. Det är toppen för stunden, men om vi blir bra på att avlasta kommer vi förändra vårt rörelsemönster och automatisera den avlastande ställningen istället för vår normalställning. När vi ska lyfta upp något så räknar hjärnan ut vilka muskler den ska använda och hur mycket kraft som ska utvecklas. Detta vill vi ska ske automatiskt med rätt muskler för en bra balans i kroppen. Automatiskt sker det i princip alltid, men ibland med fel muskler för hjärnan vill ta snabbaste vägen och har vi då vant in ett ofördelaktigt rörelsemönster så kan det leda till skador eller överbelastningar. Därför kan det efter en skada eller en längre tid med ett annat rörelsemönster (exempelvis graviditet) behövas anpassad träning för att vänja in rätt muskler att aktivera sig.

Bygga styrka inifrån och ut efter graviditet

Under en graviditet så förändras  bålaktiveringen. Eftersom magen förändras så dras musklerna ut och delar på sig för att göra plats för bebisen. Det innebär ett förändrat rörelsemönster under flera månaders tid. Tänk er hur mycket muskler det försvinner på ett gipsat ben eller arm i 6 veckor och tänk då en core utan aktivering på flera månader så kan det ibland vara lättare att förstå hur stor skillnad det blir bara vid att vardagsaktiveringen försvinner. Hela kroppens styrka byggs från bålen eller coren som är ett så bra namn (core betyder kärna). Om vi är svaga i vår kärna så kommer även resten av kroppen att påverkas och därför är det viktigt att träna upp kärnan efter en graviditet. För att inte få en felaktig belastning i vardagen som sedan leder till skador och smärta. Ländryggsbesvär exempelvis är ofta en svag inre bålkontroll som skapar obalans och överaktiv ländrygg som vill kompensera.

Sätesmusklerna är en annan muskelgrupp som också påverkas av graviditet. Alla kan väl känna igen sig i bilden av gravida som vaggar fram. Och hur många gånger har en inte hört (i alla fall jag som jobbar med träning och mycket kvinnor) att rumpan försvann/trillade ner efter graviditeten? Det är främst för att den stora sätesmuskeln kopplas ur när en vaggar fram. Även här kan en ta parallellen till gipset så kan det bli lättare att förstå varför rumpan ändrade form. Därav kan det vara bra att jobba specifikt för att stärka upp och hitta kontakt med sätet efter graviditeten för att inte överbelasta höfterna och gluteus medius och minimus (dom andra två sätesmusklerna).

Därför rekommenderar jag anpassad träning efter graviditet

Så det är på grund av sådant här som jag rekommenderar att köra anpassad träning efter graviditet. Kroppen går genom olika faser i livet och det bör vi anpassa vår träning efter. Min grundtanke är alltid att träning är för att bygga upp kroppen så att vi klarar vardagen utan skador och så att vi mår bra inifrån och ut. Jag var ju inne på att bli fysioterapeut/sjukgymnast från början, men det slutade med att jag är i andra änden, den som hjälper till att förebygga att skadorna sker istället för den som hjälper en tillbaka efter en skada. Om du är intresserad av MammaTräning så kör jag igång nya grupper året om. Mer info hittar du på hemsidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.