Du är värd att ta hand om dig själv

Lyssnat på en hel massa poddar senaste tiden och det har fått mig att tänka lite på det här med hur vi värdesätter oss själva. Enklast är alltid att dra paralleller till sig själv eller personer nära en och då började jag tänka på hur lågt jag i vissa avseenden prioriterar mig själv.

Bilåkande har givit tid till poddlyssnande och reflektion i sommar.

Träning är något som jag alltid försöker få in i min vardag, men om jag inte planerat in det i min kalender blir det lätt att jag prioriterar bort det om dagen sen kör ihop sig. Alla andras problem är viktigare. Men det är något som jag är väldigt medveten om så jag har blivit duktig på att planera in min träning och på så vis gör rum och prioritering för mig själv. Men detta tror jag är ett vanligt beteende. Sen årsskiftet har jag mitt varför skrivet i mobilen så när jag funderar på att prioritera bort träningen så påminner jag mig själv om att öppna den anteckningen och läsa mitt varför.

Att prioritera ner sina egna behov

En annan sak är studion, det är ALLTID städat och undanplockat i träning och massagedelen. Det städas, putsas och hålls efter. Jag köper något litet varje månad som behövs, allt från en fotkudde, till tavla, nya gummiband m,m. Mitt kontor däremot, det rummet som bara är jag som är i. Där har jag hittat provisoriska lösningar, det blir kaos mellan varven av papper, grejer som inte fått sin plats som bara lastas någonstans och så vidare. Jag har sagt sen jag flyttade in i lokalen att jag ska fixa det där golvet som jag täckte över med trasmattor för att det var så fult. Det gör jag sen, men jag prioriterar det inte, för det är ju ”bara” jag som lider av det.

Det där otroligt fula golvet har jag täckt med högen av mattor där. Provisorisk lösning som blev över två år, men nu är tummen ur.

Nu fick jag tummen ur, har sagt innan sommaren började att jag skulle ta en helg och fixa det och tur var väl det att jag sa det högt. För nu min sista lediga helg så prioriterade jag faktiskt mitt kontor. Vi fick lite golvfärg över när vi renoverade förra hösten, så igår lyfte jag ut allt från kontoret, Marko kom och hjälpte mig lyfta möbler efter jobbet och sen åkte vi till Ikea och köpte ett städskåp. Det är det enda från min allra första lista över nödvändigt som ska köpas till studion som jag inte köpt. Jag har haft alla städgrejer lite här och var staplade och sagt att jag fixar det en annan gång. För återigen det är bara jag som snubblar över dammsugaren och tvättmoppen. Så idag städades det, slipades och sen målades det. Städskåpet monterades och nu ska golvet få torka sen ska jag ställa i ordning och allt ska få sin plats inne i mitt rum. Så det blir ordning och reda och jag kan jobba i ett lika prioriterat rum som ute i studion.

Vad prioriterar du bort och varför känner du att du inte är värd att ta hand om dig själv? En bra fråga att ställa sig och fundera på. Jag tror att det är en bra början till att skapa nya vanor, ifrågasätta dom vanor en har idag. Det beteende en har och varför en gör som en gör, det kräver lite eftertanke och självrannsakan, men det är också sådant som får oss att växa och utvecklas som personer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.