Stretchings vara eller icke vara

Fick frågan om jag inte kunde skriva lite om stretching och reda ut kring alla myter som cirkulerar kring det. Och självklart kan jag det. Jag kommer fokusera på statisk- och dynamisk stretching. Statisk stretching är den hederliga stretchingformen som vi är vana vid där vi håller muskeln stilla i ett ytterläge. Dynamisk stretching innebär att du med hjälp av pendling eller rörelser/gungningar försöker nå ytterlägen. Först och främst så rekommenderas INTE stretching till personer som är överrörliga, så om du är överrörlig bör du inte stretcha eftersom det kan öka risken för skador. 
 
Statsisk stretching är forskarvärden väldigt överens om försämrar prestationsförmågan om det utförs innan prestationen, speciellt om du ska utföra något explosivt så försämras din prestationsförmåga markant. Forksning kring om stretching minskar träningsväken är omtvistad, men det mesta relevanta forskningen visar på att det inte hjälper/minskar träningsvärken. Dock ska man ha i åtanke att det är svårt att mäta träningsvärk eftersom det är en upplevelse/känsla och hur olika personer upplever olika saker är svårt att mäta. Det finns inte speciellt mycket forskning på om stretching efter aktivitet har någon effekt, men det finns en del forskning som visar på att det har en positiv effekt. 
 
Dynamisk stretching däremot har visat sig kunna ha en positiv effekt på prestationen, men framförallt inte visat sig ha någon negativ effekt på prestationsförmågan, därför har det blivit allt vanligare att idrottare idag använder sig utav dynamisk stretching innan träning/tävling istället för statisk stretching. 
 
Slutsatsen:
Jag använder mig utav stretching eftersom jag som spelat fotboll nästan hela mitt liv är väldigt kort i baksidan bland annat och det begränsar mig att kunna genomföra många styrkeövningar korrekt vilket ökar skaderisken för mig. Dessutom så leder styrketräning till att muskeln drar ihop sig och därmed förkortas vilket ökar skaderisken och minskar rörelseomfånget. Min åsikt är att stretching behövs för alla som styrketränar för att behålla rörligheten i kroppen, men jag utför aldrig stretching innan eller under träning utan avslutar mina pass som en nedvarvning med stretching (varit lite dålig med det förra året, men jag har redan bättrat på mig i år.. hehe). Eftersom det inte finns forskning som visar att det skulle ha en negativ effekt att ha en bibehållen rörlighet eller att det skulle försämra resultaten att utföra stretching efter avslutad träning och att forskning visar att en bibehållen rörlighet kan minska skaderisken så rekommenderar jag till stretching. 
 
Om ni vill läsa mer om stretching kan ni göra det här, här och här samt i Rolf Wirheds bok Anatomi med rörelselära och styrketräning.

6 reaktioner på ”Stretchings vara eller icke vara

  1. Måste nog googla vad dynamisk stretch är. Dina källor går inte att läsa för man kommer bara till en inloggningssida. Bara så du vet :)

    1. Tack för att du skrev det, jag tror att länkarna ska fungera nu, jag har tillgång till en del databaser via universitetet så jag märker inte av att andra inte kommer åt samma artiklar, men hittade hela artiklarna till alla utom en i alla fall :)

  2. Spännande läsning. Själv så borde jag bli bättre på det där med stretch. Speciellt benen! Phuuu… men tycker ju att de är SÅ tråkigt :p

    1. Ja det kan vara riktigt långtråkigt, på mitt förra gym så fanns en speciell yta för stretching och då var jag duktigare, men nu har jag svårt att få in rutin på det :P

  3. Super! När jag gjorde illa ländryggen så sa sjukgymnasten att jag var nåt sjukt stel, och bad mig börja stretcha lite. Höll i en vecka, och sen dess har jag inte gjort det. Dags att börja =)

    1. Ofta kommer skador från stelhet, jag fick också order från sjukgymnasten att stretcha när jag hade ont i min höft, var väldigt stel i vänstra sidan jämfört med högra, men det är inte jätte roligt att stretcha, men nyttigt ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.