Rumpa är väldigt populärt att träna sen ett tag tillbaka. Tittar en på instagram och youtube så blomstrar det av både gamla klassiker och nya innovativa övningar för att träna denna stora muskelgrupp. Så jag hänger på, men går in med infallsvinkeln tips på teknik vid rumpträning.
Inte bara estetiska anledningar
Att träna rumpa är viktigt, inte för att hänga på idealet med kurvor och stor vältränad rumpa. Nej sätesmusklerna fyller flera funktioner. Det är en muskelgrupp bestående av tre muskler. Stora, lilla och medium, dessa jobbar med att stabilisera oss när vi sitter, står och går. Många kvinnor tappar sin kontakt med sätesmusklerna under graviditeten, när magen växer börjar många vagga fram och ändrar då aktiveringsmönstret i sätesmusklerna. Många hittar tillbaka till aktiveringen automatiskt, men många tappar också aktiveringen. Eftersom musklerna inte används på samma sätt under graviditeten så minskar storleken på musklerna. Därav förklaringen på kommentarer som du kanske också hört ”Min rumpa försvann efter barnen” eller ”Min rumpa trillade ner några våningar efter graviditeten”. Om rumpan aldrig kom tillbaka efter barnen så kan en anledning vara att sätesmusklerna inte aktiveras fullt ut längre utan kompenseras någon annanstans och därav tappar en muskler/bygger inte upp sätesmusklerna igen.
Bra övningar vid löpning
Starka sätesmuskler hjälper till vid löpning och minskar ofta knäproblem. Genom starka sätesmuskler är det mindre risk att en felbelastar vid löpning som i sin tur kan leda till att en överbelastar och får knäsmärta. Så alla idrotter som innehåller löpning bör inkludera någon form av rumpträning. Rumpan eller sätet involveras ofta i många basövningar som knäböj, marklyft och utfallssteg, men om en har svårt att koppla på sätesmusklerna är övningarna i videon som jag delar bra att inkludera i sin träning.