Mat i samband med träning

Mat i samband med träning är ett intressant ämne och det är även veckans tema i bloggnätverket som jag är med i. 
 
Min känsla när jag jobbar med kostsscheman och kostrådgivning är att många fokuserar alldeles för mycket på mat. Det tar över hela ens liv och blir till en mani och en stor rädsla för att någonsin vara hungrig. Min egen förhållning till mat har varierat. När jag bestämde mig för att lägga om min kost och gå ner i vikt så räknade jag kalorier och jag anser det vara ett riktigt bra sätt att gå ner i vikt, dock ska man inte bli manisk över hur många kalorier på pricken man äter. Nej det är ett hjälpmedel att se till att man får i sig bra mat, tillräckligt med mat och rätt mat. Numera äter jag när jag är hungrig, jag har allt mer försökt lägga fokus på annat i vardagen och inte tänka på hur, vad och när jag ska äta. På så vis har jag också lärt känna min egen kropp så mycket bättre. Jag vet när jag är sugen, när jag är hungrig, när jag ätit för mycket och när jag ätit för lite. Sen försöker jag se till att det alltid är bra mat som jag får i mig och har till hands, jag försöker att alltid ha en lunchlåda med mig till jobbet, mina mellanmål variera jag mellan drickkvarg, keso med nötter eller bara lite blandade naturella nötter beroende på min aktivitetsnivå och hunger. Nötter är perfekt att alltid ha tillhands.
 

Det enda som är lite krångligt för mig är när maten ska kombineras med konditionsträning, då måste jag tänka till och planera lite. Jag har nämligen en ganska långsam matsmälltning och ska jag konditonsträna så måste jag äta absolut minst 2 timmar innan träning annars kommer jag få håll garanterat och brukar få en obehags känsla i magen. Därför brukar jag låta träningen styra när jag ska inta mina måltider. Om jag ska springa vid kl 18 ja då får en stor måltid intas vid kl 15-16 (brukar skjuta på lunchen) och sen äter jag en middag efter träningen för att fylla på energidepåerna igen. Om jag inte springer på morgonen vilket jag tycker absolut bäst om, då springer jag på tom mage och äter frukost efter träningen. Då får jag aldrig håll, många upplever det som segt och tungt att springa på tom mage, men jag springer inga maraton (max 1 mil) och jag tycker det är ett härligt sätt att starta igång dagen på och upplever inte att det är jobbigare på något vis. Men vi är ju alla olika. 
När jag kombinerar maten med styrketräning planerar jag inte så mycket mer än att jag ser till att få i mig mat efter träningen. Några gånger har jag tränat på tom mage tidiga morgonpass eller med enbart en proteinshake i magen, men annars brukar jag oftast träna efter jobbet och innan middagen och äter direkt efter träningen. Det är det viktigaste för mig, att jag får i mig mat direkt efter träningen inte bara för att det bygger upp kroppen och startar proteinsyntesen utan även för att det aktiverar igång immunförsvaret som går ner på sparlåga under träningen, därför är jag noga med att äta direkt efter träning för att inte riskera att dra på mig några onödiga förkylningar eller sjukdomar. 
Det viktigaste tror jag är att inte tänka för mycket, se till att få i dig bra mat och lyssna till kroppen så kommer din kropp klara sig utmärkt. Det är dock lätt att tappa bort sig och blir förvirrad av alla tidningsrubriker och artiklar om hur du äter på bästa sätt. Lyssna till kroppen är mitt viktigaste tips. Helena är lite inne på samma spår som mig kring just det här. 
 
Skulle kunna skriva hur mycket som helst kring detta, jag tycker det är så intressant och faschinerande hur vi alla fungerar lika men samtidigt så olika. Hur tänker ni kring mat i samband med träning? 

3 reaktioner på ”Mat i samband med träning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.